Styret i Follo FK innstiller til nedleggelse

Styret i Follo FK har på sitt ekstraordinære styremøte i dag innstilt på at klubben avvikler sin drift og nedlegges etter sesongslutt med mindre rammebetingelsene for klubbens drift endres vesentlig

– Det er med svært tungt hjerte vi har kommet til denne innstillingen, sier Hans Henning Ruud, nåværende styreleder.

Vi budsjetterte meget nøkternt i år med 0,5 mill. kr i lavere inntekter og 0,6 mill. kr i lavere kostnader i forhold til i fjor. Vi har imidlertid sett en stor svikt i sponsorinntekter samtidig som vi har hatt en publikumssvikt vi aldri har opplevd før. Selv om budsjettet var moderat, har vi likevel kommet i en akutt økonomisk situasjon.

Vi har vi dag meddelt alle spillerne at de fristilles fra og med 21. juli, som er dagen overgangsvinduet åpner. Av respekt for spillerne og våre motstandere i PostNord-ligaen vil vi gjerne fullføre sesongen. Vi håper så mange som mulig av spillerne vil være med videre på amatørkontrakter uten lønn fra 21. juli, sier hovedtrener Anders Særvold. Trenernes kontrakter blir avsluttet når klubben legges ned ved sesongslutt. Gjelden er nå 1,6 mill. kr, og klubben klarer ikke å betjene den.

Vanskelige kår for overbygningsklubber

– Follo FK er en overbygningsklubb, etablert av en rekke breddeklubber i regionen i år 2000, forteller Ruud. Follo FK eier imidlertid ikke noe eget stadion eller egne treningsfasiliteter. Klubben er avhengig av å få låne baner og andre fasiliteter fra breddeklubbene i regionen. – Det er underdekning på kunstgressbaner og haller til fotball i Follo-regionen. Det finnes nesten ingen regioner i Norge med så få baner sett i forhold til befolkningen, sier Ruud. – Vi har derfor stor forståelse for at det har vært vanskelig for breddeklubbene i området å avse plass og kapasitet til Follo FK. Dette har imidlertid gjort situasjonen stadig verre for oss. Vi har ikke vært i stand til å gjennomføre en lang rekke sportslige tiltak som kunne vært med på å finansiere driften av klubben, sier Ruud, og referer blant annet til Follo FK-Akademiet, som tidligere var en suksess og en viktig inntektskilde for klubben. Det ga millioninntekt, men måtte avvikles på grunn av knapphet på banekapasitet.

Manglende inntekter fra slike sportslige aktiviteter har vært medvirkende til at klubben stadig har måttet kutte stillinger innen både sport og administrasjon. Klubben har i dag ingen ansatte i administrasjonen, og hovedtrener har i tillegg måttet ta på seg oppgaven som daglig leder. Denne situasjonen umuliggjør toppsatsing.

Suksess med spillerutvikling

Follo FK har opp gjennom årene produsert flere topptrenere og toppspillere gjennom sin spillerutviklingsmodell, som har fått oppmerksomhet langt utover regionens rekker. Ikke minst har klubben blitt kjent for sin ballbesittende og tekniske spillestil. De senere årene har trenere fra Follo FK gått til gode lag som Rosenborg, Benfica, U21-landslaget og Kongsvinger. Flere Follo FK-spillere har spilt i Tippeligaen. Fitim Azemi, som i 2015 ble solgt til Bodø/Glimt, spiller nå i Maccabi Haifa, en storklubb i Israel.

Idéen med opprettelsen av Follo FK var å gi talentfulle fotballspillere i regionen et tilbud lokalt uten at de trengte å dra til Vålerenga, Stabæk eller andre klubber utenfor området vårt. Hundrevis av lokale ungdommer har fått smakt på toppfotball gjennom Follo FK, og klubbens juniorlag har spilt på høyeste nivå (interkrets) i over ti år nå. – Det tristeste med nedleggelsen er at talentfulle unge fotballspillere nå må søke lykken utenfor regionen, sier Anders Særvold. Breddeklubbene har ikke tilbud rettet spesielt mot de spillerne som vil satse ekstra på fotball. Alle ungdomslagene til Follo FK vil gå med i dragsuget hvis klubben legges ned.

Høydepunktet for Follo FK var uten tvil semifinaleseieren over Rosenborg i 2010 og etterfølgende cupfinale mot Strømsgodset. – Vi tenker også tilbake på flere andre fantastiske kamper i cupen, samt Adecco- og OBOS-ligaen, sier Særvold, og minnes kamper hvor klubben valset rundt med Brann, Lillestrøm, Fredrikstad, Bodø/Glimt, Sandefjord og mange andre.

Klubben har vært gjennom litt av hvert, hvor både kampfiksing og redningsaksjoner har stått på menyen. Klubben fikk mye ros for hvordan de tok opp og håndterte kampfiksings-episoden. Follo FK har uten tvil vært en stor fargeklatt i norsk fotball og har vunnet mange fans for sin spillestil. – Jeg tror vi har vært med på å sette en ellers litt ukjent region på kartet, i hvert fall for de som ikke bor på det sentrale Østlandet, sier styrelederen.

– Follo FK har også engasjert mennesker som har falt utenfor yrkeslivet av ulike grunner, og det er ekstra tungt å vite at klubbens velkjente «bottle manager» Kim Christensen og andre fantastiske hjelpere ikke lenger har en «arbeidsplass», sier Særvold og Ruud.

Nedleggelse uunngåelig med dagens rammebetingelser

– Formelt sett er det årsmøtet som skal beslutte nedleggelse av klubben, sier styrelederen. – Styret kan bare gi sin innstilling til årsmøtet. Men etter å ha vurdert situasjonen svært nøye, ser vi ikke at en toppklubb uten egne fasiliteter og uten ordentlig forankring i bredden kan overleve. Vi har rett og slett ikke like forutsetninger som Skeid, Kjelsås, Grorud, Drøbak/Frogn og andre lokale klubber vi kan sammenlignes med. Vi ser at andre overbygningsklubber med samme utfordringer som oss, som Oslo Øst og Romerike, måtte innstille etter veldig kort tid. Mot alle odds har vi greid oss i 17 år, sier Ruud. –Det skyldes en fantastisk dugnadsinnsats fra alle som er glad i Follo FK. Men vi greier oss ikke på dugnad alene. Og vi ser ingen mulighet til å betjene gjelden vår.

– Noen vil sikkert mene at vi bør kunne greie å få inn 1,6 mill. kr. gjennom en kraftanstrengelse, sier Ruud. Man har jo tross alt greit å få inn atskillig større beløp i tidligere redningsaksjoner. – Men det er vanskelig å få sponsorer og økonomiske støttespillere til å stille opp hvis det ikke er langsiktige utsikter til at Follo FK kan driftes forsvarlig. Rammebetingelsene er rett og slett ikke til stede, og vi kan ikke love de som eventuelt stiller opp i en ny redningsaksjon at forutsetningene fremover vil endre seg til Follo FKs fordel. Dette er kjernen i problemet, sier styrelederen.

Når vi ikke ser grunnlag for videre drift, og akkurat nå driver for kreditors regning, har styret et juridisk ansvar for å ta de beslutninger vi nå gjør, fortsetter styrelederen. – Loven pålegger oss å begjære oppbud hvis det er overveiende sannsynlig at vi bare vil fortsette å påføre kreditorer tap. Vi er kommet i denne ulykkelige situasjonen, og ser dessverre ikke at vi har noe valg. Ruud forteller at det vil bli innkalt til ekstraordinært årsmøte i god tid før sesongslutt, eller raskere om nye forhold tilsier at det bør skje før. Styrelederen sier at klubben vil gjøre alt de kan for å betale ned utestående gjeld. Vi håper å avslutte året på en verdig måte. – Det fortjener også de andre lagene i PostNord ligaen avdeling 1, fremholder han.

– Skal det finnes en vei videre for Follo FK, må forutsetningene legges til rette på en helt annen måte, sier styrelederen. – Med dagens banekapasitet i regionen har vi stor forståelse for at breddeklubbene vil prioritere seg selv, men konsekvensen av et manglende topptilbud i Follo er at de beste spillerne går til klubber som Vålerenga og Stabæk.

– Hvis noen ser en vei videre som styret ikke ser, er vi selvsagt lutter øre, avslutter Ruud. – Men med mindre noe helt ekstraordinært skjer, ser vi for oss at klubben avvikles ved sesongslutt. Når vi spiller vår siste hjemmekamp i oktober lover vi å invitere til et stort farvel-selskap og mimre over 17 fantastiske år. Da vil vi invitere alle spillere som har representert Follo på A-lagsnivå og i aldersbestemte klasser i disse årene, og ikke minst trenere, alle fra støtteapparatet, alle sponsorer, de uerstattelige frivillige, og alle gode venner og støttespillere i breddeklubbene som for 17 år siden dro i gang Follo FK.

 

Styret i Follo Fotballklubb

Hans Henning Ruud

Styreleder og talsperson

Ann-Cathrin Gulbrandsen Sjølstad
Styremedlem

Siw Enersen
Styremedlem

Kristian Wilhelmsen
Styremedlem

Torgeir Einarsønn Danielsen
Styremedlem

Ole Martin Edland
Styremedlem

Halvard Lien Simonsen
Styremedlem

 

 

Styreleder uttaler seg på vegne av styret. Kontaktinfo:

Email: hhruud@gmail.com

Telefon: 908 25 400


Annonse: